Friday, September 28, 2012

supervisor

sem ni amik subject CAT300(project) & CAT301(research). memang credit hour sikit tapi xrelax pown okay! sbb banyak research dan project yg memerlukan minat membaca yg tinggi dan yg paling penting sebagai pelajar USM perlulah innovation terlebih. 2subject ni sambungan dari subject sem lepas iaitu System Analysis and Design(SAD). sem nie banyak conflict. mula2 pasal group...sem lepas aku,Mus ngan Khairul (dak minor), so bile sem nie Khairul dah tiada, maka Anas lah msuk group ktorg.tapi tetbe Kak Bah masuk...so busylah kene settle kan supaya Anaz masuk group kami. then, paling teruja bila kami dapat supervisor yg HEBAT.

satu CS kenal dengan die.dan tahu die macam mana.bila kami cakap nama supervisor kami, semua buat muka terkejut, cakap good luck,cuba yg terbaik,habislah korang,die high expectation dan macam2 lagi...dan paling teruja tiada siapa puji die okay!

1st time meet nak mintak sign tajuk,neves die xpayah cakaplah..aku rasa macam jumpa menteri taw! lidah kelu,hati berdebar2,mata tidak mampu memandang kehadapan...perghhh susah expression muka cmni!aku memang suka bercakap tapi aku rasa macam lidah nie beku semacam...nak bertanya pown gerun!bilik die gelap je..macam mesyuarat black metal dah...masuk2 die cakap "saya tak tahulah awak lucky or unlucky dapat saya sebab setiap tahun group saya menang Project TERBAIK"...rasa macam kene ugut kowt agar kami hasilkan project TERBAIK...project sem lepas dah kene reject dan die cakap "Ada ke patut buat tajuk KPI utk budak sekolah!"sentap nye aku xpyah cakaplah...mmg rasa macam cinta di reject oleh Brad Pitt.
dia bagi tajuk project,tapi of courselah susah kan...dan kami hanya mampu tercengang..aku cam tiada idea lansung apa yg boleh aku buat...
..sehinggalah..
"en ADAM"...errr...(lepas Mus dan Anas usha sleck barulah aku dapat memanggil nama supervisor itu dengan betul...memang semacam ngeri nie.lepas tue memang aku senyap je sbb aku malu besar salah sebut nama beliau.(Mus pernah salah sebut en Ayam tp dlm whatsapp dan kami tunggu Anaz alah cakap je...ihhi)
die lecturer programming..bila dia tanya grade subject C++ kami rasa rendah diri sbb semua grade xbagus dan dia suruh bekerja keras utk project nie... (habislah bungkus project nie)...

sangat...sangat...sangat...sangat...sangat...sangat...sangat...sangat...sangat...sangat...sangat...sangat...sangat...sangat...sangat...sangat...sangat...sangat...sangat...sangat...sangat...sangat...sangat...sangat...sangat...sangat...
susah nak jumpa dengan supervisor nie sbb die banyak event dan busy je memanjang. synopsis research kene hantar dan kami jumpa Dr Zuri untuk checkkan sbb takut salah. Dr Zuri sangat baik. walaupun tajuk yg kami dah siap tu die reject tapi die cakap specific terus kat tajuk yg nak buat.die siap ajar dan printkan contoh research supaya kami leh buat guide.sebab tula bila die mengadu nak tukar slot hari jumaat aku rasa bertanggungjawab sangat sbb comel je ngadu "saya stuck kat bridge dan sampai rumah pukul 8"...

finally dapat jumpa dengan supervisor dan seperti sebelum ini lidah kelu...suara halus je keluar dari mulut..walaupon die agak tetbe friendly tapi...neves tak terhingga...
kami hulur synopsis dan dia baca..."OKAY"...lega dia amboiiii macam baru lepas akad nikah taw...lagu GEMILANG yg Ella nyanyi tu membuat aku tersenyum kegembiraan...sepanjang buat synopsis tue mmg kami risau die reject je...Alhamdulilah semua berjalan lancar.dia suruh kami buat group kat fb dan invite die...omg omg omg kene behavelah kat fb...xleh mencarut dah.

Wednesday, September 26, 2012

kesempatan

ala bukan susah pown nak busykan diri dan ambil kesempatan ke atas orang lain kan!

komitment sana sini tapi yg wajib perlulah lepas tangan!

bagi alasan yg sama sangat perfect atau tukar jalan cerita sikit tapi point ialah tidak sempat!

cakap je tak reti so ramailah akan kesian ditambah muka belas kasihan!

Wednesday, September 12, 2012

bercuti bersama2

perancangan bercuti dibuat sebenarnye untuk pergi beraya di rumah awek adi. disebabkan daddy Jaa sakit maka aku mengambil kesempatan dengan memberi alasan nak hantar printer..actually 1st impression "perlu ke Penang? aku dah 2tahun disana dan ada 2tahun lagi ye!!!"
tapi bile lagi kan nak bercuti.dolu kami pergi melaka dan di tour guide oleh Muammar n Wawa. so di Penang patotnye aku lah jadi tour guide tapi malangnye aku mampu melihat sahaja dan kami terpaksa menggunakan Papa Go! hhehheheh.
before pergi mestilah ade drama...ada pulak yg sakitlah...memang emosi. tapi kami angkut jugak pesakit itu bersama2. kali nie wawa xboleh join sbb kereta xmuat. kemudian perjalanan kan lebih jauh so disebabkan wawa cakap lambat, terpaksa lah xjoin.cian die.kalau aku yg drive mmg aku dah sumbat je.tapi memandangkan menumpang redha jela ye wawa.
kami bertolak malam jumaat tue. tapi before gerak kami pergi tengok wayang "Premium Rush".
seperti dalam rancangan kami pergi hantar printer kat usm dolu. then barulah kami pergi bukit bendera. 
lepas pergi kami makan kat" line clear", patu cari tempat menginaplah dan rest. malam plak sambung pergi "night safari"...menarik sangat sbb kne cari haiwan2 dlm kegelapan...fuyooo.memang adventure. dah la aku pakai baju belang2...kne bahan bile kat zebra..cis.Suara abg yg drive kereta night safari tue ala2 romantik..dan kami lah yg paling riuh...dah la duduk belakang sekali dan asyik xnampak je.sampai kat port tapir abg tue tanye "akak yg kat hujung sekali tue nampak tak?" kami terdiam dan adi jawab.."nampakkk" version suara odah....hahhahaha lawak je. xpsal2 di attack.mula2 nak buat 2round tapi ngantuklah. patu kami pergi makan dan di tour guide pulak oleh kawan adi. pesakit kata xde selera nak makan dan tetbe makan mknn aku!sentap sbb tgh lapar. 
esok harinya pergi cari kacang tumbok dan jeruk odah n budin. tetbe aku pergi beli kasut...dah la xde duet. mmg kne bahan.ihihih.petang tue kami bergambar skit.kami xkesah walaupon semua gambar ada tanda lahir tapi kami tetap posing. kami balik ke kl dan sepanjang perjalanan jammed sbb banyak accident....





Tuesday, September 11, 2012

raya 2012

raya yg malang apabila
"tibanya hari raya dan baju raya xsiap2"
beriya sampai 4helai taw tempah baju kat Kak Nor.
before raya tue pergi jalan TAR dan dgn confidentnye cakap
"buat apa beli baju raya lagi...dah ade 4..sapa pulak nak pakai lagi!"
riak dan takbur gitu bunyinye tapi semua itu tinggal penyesalan apabila Yu Jin cakap Kak Nor bagitahu yg die xboleh siapkan...perghhhh mmg xde mood raya terus jadinye. memang 1st time dengar takbir raya yg syahdu sangat2.nak isi kuih raya dalam balang pown rasa nak mengamuk. memang mulut zikir mencarut khas utk Kak Nor.
"ban Kak Nor"
Yu Jin dtg dan sempatlah kak Nor buat sehelai baju yg huduh.dah la die xbuat ikot tema..lepas tue xikot citarasa lansung...memang xde mood raya lagi! tapi ada geng...hahhaha. Peah pown baju raya colour coklat tetbe an...memang kamilah yg paling emosi di hari raya. dikala ahli keluarga kami ceria semacam pakai baju ikot tema hijau dan sbb kan kami( aku dan peah) xdelah pic raya famili tahun nie. kemudian kami xdapat balik raya memandangkan Daddy Jaa sakit. kesian beliau.
raya tahun nie ade jugak yg complaint tp semua case baju rayalah. budin pown cakap baju adik2 die xsiap padahal dah anta awal. tapi tukang jahit  zaman sekarang nie pown zalim, bagitahulah xboleh siap...bolehlah kami nie pergi beli dekat jalan TAR.
kawan Peah pown share yg die tempah 5helai baju raya dan ade yg xsiap,xikot citarasalah...
kesimpulannye.kami xberpuas hati dengan baju raya tahun ini.sekian.

11sept

hari nie birthday puya. tapi teringat kat arwah Pak Chu yg sama birthday ngan puya. dolu ibu akan selalu wish kat arwah. Confirm ibu mesti dah nangis sbb teringat arwah yg satu2 nya abang beliau. tapi xsampai hati  nak tanya tadi masa ibu call. (Al-fatihah)
Posted on by whatever kew? | 2 comments

1st

declared 5september 
time : 11.25pm
venue : tasik permaisuri
saksi : geng ketupat mengumpat



ni surprised dolu2